Lauk paling simple & feveret kita semua adalah TELUR!
Yes, haha... telur. Sungguh banyak jenis masakan yang berasaskan atau menggunakan telur. Telur masak sambal, masak kurma, half boiled egg untuk sarapan & semestinya Maggi Kari + telur!
This time, Im gonna share with you people, stail masakan telur yang selaluuuuuu I make, iaitu Kerabu Telur Mata Berkicap.
Gambar Hiasan |
Sangat simple dan sedappppppp!
Bahan2: ~
Telur Ayam.
Bawang merah, dihiris halus.
Cili Padi, dihiris kasar.
Limau.
Kicap Masin & Manis. Brand apa2 sahaja. I like Enaq.
Daun Ketumbar
Minyak untuk menggoreng.
Kicap Feveret! |
Cara2: ~
Goreng telur mata (kalau boleh kuning telur tu 3/4 masak, jangan masak sepenuhnya).
Telur diangkat dan simpan dalam piring.
Bawang merah & cili padi ditabur di atas telur goreng mata tadi.
Tuang kicap masin & manis - jangan terlalu banyak, just some dash sahaja.
Perah limau, ikut sesuka hati. Biasanya saya guna 1 biji limau nipis untuk hidangan 5 telur goreng.
Tabur daun ketumbar.
Hidangkan.
Sangat-sangat-sangat mudah kan?
Tapi, sedapppppp. Makan dengan nasi panas, agak2 berapa kali tambah nasi? Hehe.
#PengedarShakleeLuyang
#TribeBloggerStargazer
No comments:
Post a Comment