Saturday, July 4, 2015

My favourite - Buttermilk Chicken

Selamat siang buat semua!

Ada sudah plan masakan untuk sungkaian hari ni? Eheheh, mari saya kongsikan resepi mudah & semestinya sedapppppp dan dan dan, yang bestnya jugak, anak-anak sure suka :)

My style of Buttermilk Chicken - 
========================

Apa yang diperlukan?

Isi ayam
Serbuk ayam/ chicken stock cube
Tepung jagung
Sedikit black pepper
Minyak untuk menggoreng

gambar hiasan
Apakah yang harus dibuat?

Potong isi ayam tersebut, perap sebentar dengan chicken stock tersebut. Add on sedikit serbuk lada hitam. No need garam yaa sebab sudah cukup masin tu chicken stock cube. Perap tidak perlu lama.
Tabur/ coat isi ayam tadi dengan tepung jagung. Tidak perlu banyak. 
Then lepas tu bolehlah digoreng isi ayam tadi, as usual, hingga kekuningan.

Orait, ini untuk kuahnya.

Sediakan: - bawang putih (dicincang) + daun kari + sedikit cili padi yang dihiris halus * ini optional.

Sediakan juga cubed canned button mushroom.


Panaskan sedikit minyak masak + butter kemudian masukkan bawang putih + daun kari + cili padi tadi, dan tumis sehingga naik bau atau sehingga daun kari + cili padi tadi garing.

Masukkan button mushroom.

Setelah itu, masukkan susu cair, banyak mana? Agak2 suka kuah banyak atau pekat yaa. Sendiri adjust. Kacau sehingga sebati dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Again, no need garam yaa sebab rasa masin tu sudah ada dalam perapan ayam tadi kan.

Last masukkan susu pekat manis untuk rasa manis lemak. Rasanya anda sendiri adjust ok? Mahu yang berkuah sedikit? Masukkan air dan kepekatannya ikut kesukaan sendiri.

Hokey, siap! Hehe, mudahkan??? Wangi lagi tu, thanks to the daun kari, hehe... 

This is how its gonna look like, bila ikut style resepi di atas... nyummmmm!
Pic: Google
Selamat mencuba semua.

No comments:

Post a Comment