Monday, October 16, 2017

Ostematrix ada diskaun!!!

Hai semua...

Semalam dapat mesej, bermula 18hb hingga 20hb Oktober 2017, Shaklee jual 3 botol Ostematrix pada diskaun 5% tau! Ni sempena Hari Osteoporosis Dunia katanya.

Nah, memang peluang terbaik untuk para peminat dan pengguna tegar Ostematrix, kan?

Saya dan suami serta mak dan ayah memang pengguna setia Ostematrix ni. Selain sebagai sumber kalsium kami, ia juga membantu mengatasi masalah gastrik dan kebas-kebas di betis.

So, u'olls jangan ketinggalan okay.

Hubungi saya di talian 016.811.6579 untuk pembelian sempena 3 hari promosi ini.


Nota: - 

Tahukah anda?

Kita memerlukan lebih daripada Kalsium untuk tulang yang kuat dan sihat.

~ Kalsium - bahan asas untuk membina tulang.
~ Magnesium - Membantu menghantar kalsium kepada tulang.
~ Boron - Membantu metabolisme tulang.
~ Vitamin D - Merangsang penyerapan kalsium.
~ Kumprum, Zink dan Mangan - Mengaktifkan enzim yang membantu meningkatkan kepadatan tulang.

Sunday, October 15, 2017

Promosi ESP!!!

As Salam & Selamat tengahari buat semua!

Semoga semuanya sihat-sihat belaka...

Ni, mau inform dengan u'olls... bulan Oktober ni promosi ESP tau. Mesti ramai yang happy & suka kan?

I pon termasuk lerrr, hehe... sebab boleh beli dengan jimat kan? Beli 4 dapat 5% tuuuuu. Bolehlah bawa kawan-kawan & adik-beradik membeli sama.

Untuk pembelian, jangan lupa saya saya tau!

Saya tunggu ni, hehe...



Tuesday, August 15, 2017

Kesilapan Utama Mengamalkan Suplemen!

As Salam & Hello buat semua!

Lamanya tidak 'bersiaran'... huhu... but now Im back!!! And it's good to be back - Big Smile.

Kali ni saya kongsikan beberapa kesilapan kita, apabila mengamalkan suplemen. Jom tengok dan mari perbetulkan kekurangan kita.


3 Kesilapan apabila mengamalkan suplemen...

1/ Menganggap suplemen sebagai ubat untuk merawat sakit.

Contoh: - Hanya akan mengambil SR Vitamin C apabila batuk/ selsema & komplen SR vitamin C tersebut tidak melegakan batuk/ selsema (walau hanya baru ditelan sekali).

Tahukah anda? Vitamin C merupakan vitamin jenis larut air, di mana ia tidak disimpan di dalam badan. Maksudnya, kita kena mengambil vitamin C setiap hari untuk mengawal sistem imun badan.

2/ Kurang minum air.

Tahukah anda? Makan suplemen atau tidak, badan kita tetap memerlukan at least 3L atau 4L sehari untuk berfungsi dengan baik.

Fungsi-fungsi tersebut termasuklah, melancarkan proses pencernaan dalam perut dan memastikan kesihatan kulit secara biasa.

3/ Tidak konsisten.

Senang cerita - kalau bersenam sebulan sekali berbanding bersenam seminggu sekali, jauh beza kan hasilnya? Hehe...

Sama juga kalau mampu bersenam setiap hari, for sure fizikal akan mantap.

Kalau rajin, konsisten & bersabar mengamalkan suplemen, ditambah lagi dengan healthy lifestyle, pasti akan mendapat kesihatan yang optimum.

So, rajin-rajin amalkan suplemen anda okay?

Paling common setiap hari kena amalkan vitamin basic, iaitu: VitaLea, SR Vitamin C & B Complex 

Thursday, June 29, 2017

Salam Aidilfitri 2017

Salam 5 Syawal everyone!

Hehe, Raya kan sebulan...

Tahun ni saya beraya di KK sahaja, bersama ibu & ayah plus my parents in law. What about you people?

Ni Raya kelima saya masih belum masuk kerja lagi, next Monday baru start kerja.

Apa-apa pun masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kawan-kawan & my readers, Maaf Zahir & Batin.

Semoga segala amalan kita di bulan Ramadhan diterima olehNya dan dipertemukan dengan Ramadhan yang akan datang, amin yra...


Monday, June 19, 2017

ALFALFA COMPLEX & HERBLAX

2 produk keluaran Shaklee yang banyak mendapat tempat di hati pengguna adalah Alfalfa Complex dan Herblax, terutamanya yang mempunyai masalah sembelit.

Pelbagai faktor menjadi penyebab sembelit. Antaranya adalah pengambilan air yang kurang serta gaya pemakanan yang tidak seimbang (kurang serat).

Alfalfa Complex @ RM108.65
Small, 330 tablets @ RM60.95
Alfalfa bermaksud Raja segala makanan dan mempunyai 1001 khasit terhadap badan manusia. 

Ia sangat menarik kerana Alfalfa Complex ni mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, dan ini membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah. 

Tahukah anda? Tumbuhan tersebut membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium & klorofil.


Beberapa fungsi utama Alfalfa Complex
Kebaikan Alfalfa Complex termasuklah untuk memastikan usus kita bersih. Di samping membantu mengatasi masalah penghadaman & pencernaan di dalam perut.

Dengan segala nutrisi yang terdapat dalam Alfalfa Complex ini, ia sangat mujarab untuk mengatasi masalah sembelit. Jangan tidak tahu, Alfalfa ini juga mempunyai sumber serat yang tinggi. Dengan pengambilan air yang mencukupi, sememangnya Alfalfa ini menjadi salah satu pilihan terbaik untuk membantu anda mengatasi sembelit.

RM60.95
Satu lagi produk yang popular untuk masalah pencernaan adalah Herblax.

Campuran produk ini termasuklah daun senna, yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semulajadi. Herblax ini juga mampu merangsang pergerakan usus untuk mrlancarkan proses perkumuhan semulajadi tubuh. 

Untuk melegakan masalah sembelit yang mungkin terjadi sekali sekala, bolehlah amalkan Herblax.

Di samping pengambilan ejen-ejen detoks di atas, pemakanan seimbang yang kaya dengan serat, pengambilan air yang mencukupi serta senaman yang kerap akan menyumbang kepada pergerakan usus yang sihat.
Berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk-produk di atas?

Jom hubungi saya di talian 016.811.6579.



Tuesday, June 13, 2017

ATASI SEMBELIT PADA BULAN PUASA

Kali ini saya kongsikan tips untuk mengatasi masalah sembelit, terutamanya di bulan puasa.

Apa maksud sembelit?

Ia bermaksud suatu keadaan di mana seseorang itu melepaskan hajat besar/ membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu

Setiap dari kita mempunyai kebiasaan yang berbeza. Ada yang membuang setiap hari dan ada juga yang membuang setiap 2 atau 3 hari sekali.

Tetapi, jika ada berasa sukar atau sangat jarang membuang air besar, itu maknanya anda mengalami sembelit.


Tips untuk anda adalah seperti berikut: - 

1/ Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air masak setiap hari, terutamanya di bulan puasa. 

Kalau lebih sehingga 10 gelas ataupun up to 3L adalah sangat bagus, cuma, kena bersedia untuk kerap kencing lah pulak! Hehe...

Guna cadangan ni yaa - 

2 gelas pada waktu berbuka.

4 gelas di sepanjang malam.

2 gelas pada waktu bersahur.

2/ Banyakkan makan buah atau apa-apa makanan yang high in fibre, kaya dan tinggi serat.

Buah-buah pilihan termasuklah betik yang terkenal untuk melancarkan pembuangan. 

Strawberry juga mengandungi vitamin dan serat yang tinggi untuk pencernaan.

Sama juga dengan aprikot, ia mengandungi serat yang banyak.

Untuk pilihan sayur pulak, , brokoli, bayam dan lobak merah merupakan pilihan yang bagus. 


Personal favorite saya adalah buah pear, apa lagi jenis yang masak ranum dan lembut tu, hidang waktu sejuk-sejuk, sedap!

Seterusnya, saya juga mengamalkan makanan tambahan - Alfalfa Complex dan Ostematrix.

3/ Makanan tambahan.

Bila kita berpuasa, pemakanan kita memang akan kekurangan nutrisi, sebab kita kurang makan kan?

So, setiap malam selepas bersungkai saya akan menelan 6 biji Alfalfa Complex dan sebelum tidur pula 4 biji Ostematrix.

Alhamdulillah, semenjak 3 tahun mengamalkan tips-tips ini, saya tidak lagi mempunyai masalah sembelit.

Hokey kawan-kawan semua, next entry saya akan kongsikan bagaimana kedua-dua makanan tambahan ini membantu saya untuk mengatasi masalah sembelit.

Till then, goodnight everyone and sleep tight... zzz...



Monday, June 12, 2017

AYAM MASAK KICAP

Resepi all-time favourite anak dan suami adalah Ayam Masak Kicap.

Dalam seminggu memang anak akan request.

Saya ada dua resepi mudah untuk anda cuba. Stail masakan saya ni memang cukup simple dan mudah untuk dibuat, hehe... Selamat mencuba!

1/ Ayam Kicap Sedap.

Bahan-bahan: - 

Ayam, dipotong mengikut kesukaan masing-masing.
Lada merah, dihiris.
Bawang besar, dihiris.
Sedikit bawang putih, dihiris.
Sedikit rempah kari ayam/ daging.
Minyak untuk menumis.

Kicap - ikut pilihan hati. Saya memilih jenama Enaq (2 jenis, masin dan manis, saya gunakan both) & kicap pekat Cap Ayam.

Sumber gambar: Google

Ubi kentang, dipotong ikut kesukaan.
Tomato, dipotong besar.

Daun ketumbar untuk hiasan.

Cara Masak: - 

Tumis bawang besar, bawang putih & lada sehingga lembut - tidak perlu hingga layu.

Masukkan serbuk kari dan tumis lagi sehingga naik bau.

Sekarang, masukkan ayam, gaul sehingga sebati, dan masukkan ubi kentang sekali.

Masukkan kicap Enaq masin, kicap Enaq manis & kicap pekat Cap Ayam. Masukkan juga air sebagai kuah. Terpulang pada anda, untuk kuah banyak atau ala kadar sahaja.

Guna api medium, gaul lagi sehingga sebati. 

Boleh seasoned dengan brown sugar.

Biarkan masak sehingga empuk.

Last sekali, taburkan daun ketumbar.

Boleh dihidangkan dengan nasi panas-panas, sedap!!!

*********************************************************************************

Okay, next saya kongsikan satu lagi resepi kesukaan keluarga...

2/ Soy Chicken with mushroom Suzu's style.

Bahan-bahan: - 

Ayam, potong ikut suka hati.
Bawang besar, dihiris.
Bawang putih, dihiris.
Lobak merah, dipotong kasar.
Mushroom dalam tin. Jenama pilihan saya - semestinya Ayam's Brand, hehe.
Dan, fresh mushroom, seperti cendawan shitake atau apa-apa cendawan basah.

Sedikit lada hitam kasar.

Kicap pekat Cap Ayam & Sos Tiram Maggi.

Caranya sangat mudah sekali.

Tumis bawang besar & bawang putih... setelah lembut, masukkan lobak merah, tumiskan lagi. Waktu ni boleh taburkan sedikit lada hitam.

Masukkan ayam dan mushroom yang telah dipotong dadu/ atau hiris.

Gaul hingga sebati. Masukkan sos tiram & kicap Cap Ayam, ikut suka hati, boleh seasoned dengan sedikit gula untuk menyeimbangkan rasanya.

Tambah sedikit air.


Biasanya saya tidak buat jenis berkuah, tapi pekat, sedikit kuah sahaja - terpulang pada citarasa anda.

Setelah mendidih di atas ai sederhana, voila, boleh hidangkan!

Enjoy!