Tuesday, August 15, 2017

Kesilapan Utama Mengamalkan Suplemen!

As Salam & Hello buat semua!

Lamanya tidak 'bersiaran'... huhu... but now Im back!!! And it's good to be back - Big Smile.

Kali ni saya kongsikan beberapa kesilapan kita, apabila mengamalkan suplemen. Jom tengok dan mari perbetulkan kekurangan kita.


3 Kesilapan apabila mengamalkan suplemen...

1/ Menganggap suplemen sebagai ubat untuk merawat sakit.

Contoh: - Hanya akan mengambil SR Vitamin C apabila batuk/ selsema & komplen SR vitamin C tersebut tidak melegakan batuk/ selsema (walau hanya baru ditelan sekali).

Tahukah anda? Vitamin C merupakan vitamin jenis larut air, di mana ia tidak disimpan di dalam badan. Maksudnya, kita kena mengambil vitamin C setiap hari untuk mengawal sistem imun badan.

2/ Kurang minum air.

Tahukah anda? Makan suplemen atau tidak, badan kita tetap memerlukan at least 3L atau 4L sehari untuk berfungsi dengan baik.

Fungsi-fungsi tersebut termasuklah, melancarkan proses pencernaan dalam perut dan memastikan kesihatan kulit secara biasa.

3/ Tidak konsisten.

Senang cerita - kalau bersenam sebulan sekali berbanding bersenam seminggu sekali, jauh beza kan hasilnya? Hehe...

Sama juga kalau mampu bersenam setiap hari, for sure fizikal akan mantap.

Kalau rajin, konsisten & bersabar mengamalkan suplemen, ditambah lagi dengan healthy lifestyle, pasti akan mendapat kesihatan yang optimum.

So, rajin-rajin amalkan suplemen anda okay?

Paling common setiap hari kena amalkan vitamin basic, iaitu: VitaLea, SR Vitamin C & B Complex 

Thursday, June 29, 2017

Salam Aidilfitri 2017

Salam 5 Syawal everyone!

Hehe, Raya kan sebulan...

Tahun ni saya beraya di KK sahaja, bersama ibu & ayah plus my parents in law. What about you people?

Ni Raya kelima saya masih belum masuk kerja lagi, next Monday baru start kerja.

Apa-apa pun masih belum terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kawan-kawan & my readers, Maaf Zahir & Batin.

Semoga segala amalan kita di bulan Ramadhan diterima olehNya dan dipertemukan dengan Ramadhan yang akan datang, amin yra...


Monday, June 19, 2017

ALFALFA COMPLEX & HERBLAX

2 produk keluaran Shaklee yang banyak mendapat tempat di hati pengguna adalah Alfalfa Complex dan Herblax, terutamanya yang mempunyai masalah sembelit.

Pelbagai faktor menjadi penyebab sembelit. Antaranya adalah pengambilan air yang kurang serta gaya pemakanan yang tidak seimbang (kurang serat).

Alfalfa Complex @ RM108.65
Small, 330 tablets @ RM60.95
Alfalfa bermaksud Raja segala makanan dan mempunyai 1001 khasit terhadap badan manusia. 

Ia sangat menarik kerana Alfalfa Complex ni mempunyai sistem akar tunjang yang boleh mencecah sedalam 6 meter ke bawah, dan ini membolehkan ia menyerap lebih banyak nutrien dari tanah. 

Tahukah anda? Tumbuhan tersebut membekalkan lebih 300 nutrien dan mineral termasuk kalsium, fosforus, zat besi, magnesium & klorofil.


Beberapa fungsi utama Alfalfa Complex
Kebaikan Alfalfa Complex termasuklah untuk memastikan usus kita bersih. Di samping membantu mengatasi masalah penghadaman & pencernaan di dalam perut.

Dengan segala nutrisi yang terdapat dalam Alfalfa Complex ini, ia sangat mujarab untuk mengatasi masalah sembelit. Jangan tidak tahu, Alfalfa ini juga mempunyai sumber serat yang tinggi. Dengan pengambilan air yang mencukupi, sememangnya Alfalfa ini menjadi salah satu pilihan terbaik untuk membantu anda mengatasi sembelit.

RM60.95
Satu lagi produk yang popular untuk masalah pencernaan adalah Herblax.

Campuran produk ini termasuklah daun senna, yang digunakan secara tradisional sebagai laksatif semulajadi. Herblax ini juga mampu merangsang pergerakan usus untuk mrlancarkan proses perkumuhan semulajadi tubuh. 

Untuk melegakan masalah sembelit yang mungkin terjadi sekali sekala, bolehlah amalkan Herblax.

Di samping pengambilan ejen-ejen detoks di atas, pemakanan seimbang yang kaya dengan serat, pengambilan air yang mencukupi serta senaman yang kerap akan menyumbang kepada pergerakan usus yang sihat.
Berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang produk-produk di atas?

Jom hubungi saya di talian 016.811.6579.



Tuesday, June 13, 2017

ATASI SEMBELIT PADA BULAN PUASA

Kali ini saya kongsikan tips untuk mengatasi masalah sembelit, terutamanya di bulan puasa.

Apa maksud sembelit?

Ia bermaksud suatu keadaan di mana seseorang itu melepaskan hajat besar/ membuang air besar kurang dari 3 kali seminggu

Setiap dari kita mempunyai kebiasaan yang berbeza. Ada yang membuang setiap hari dan ada juga yang membuang setiap 2 atau 3 hari sekali.

Tetapi, jika ada berasa sukar atau sangat jarang membuang air besar, itu maknanya anda mengalami sembelit.


Tips untuk anda adalah seperti berikut: - 

1/ Minum sekurang-kurangnya 8 gelas air masak setiap hari, terutamanya di bulan puasa. 

Kalau lebih sehingga 10 gelas ataupun up to 3L adalah sangat bagus, cuma, kena bersedia untuk kerap kencing lah pulak! Hehe...

Guna cadangan ni yaa - 

2 gelas pada waktu berbuka.

4 gelas di sepanjang malam.

2 gelas pada waktu bersahur.

2/ Banyakkan makan buah atau apa-apa makanan yang high in fibre, kaya dan tinggi serat.

Buah-buah pilihan termasuklah betik yang terkenal untuk melancarkan pembuangan. 

Strawberry juga mengandungi vitamin dan serat yang tinggi untuk pencernaan.

Sama juga dengan aprikot, ia mengandungi serat yang banyak.

Untuk pilihan sayur pulak, , brokoli, bayam dan lobak merah merupakan pilihan yang bagus. 


Personal favorite saya adalah buah pear, apa lagi jenis yang masak ranum dan lembut tu, hidang waktu sejuk-sejuk, sedap!

Seterusnya, saya juga mengamalkan makanan tambahan - Alfalfa Complex dan Ostematrix.

3/ Makanan tambahan.

Bila kita berpuasa, pemakanan kita memang akan kekurangan nutrisi, sebab kita kurang makan kan?

So, setiap malam selepas bersungkai saya akan menelan 6 biji Alfalfa Complex dan sebelum tidur pula 4 biji Ostematrix.

Alhamdulillah, semenjak 3 tahun mengamalkan tips-tips ini, saya tidak lagi mempunyai masalah sembelit.

Hokey kawan-kawan semua, next entry saya akan kongsikan bagaimana kedua-dua makanan tambahan ini membantu saya untuk mengatasi masalah sembelit.

Till then, goodnight everyone and sleep tight... zzz...



Monday, June 12, 2017

AYAM MASAK KICAP

Resepi all-time favourite anak dan suami adalah Ayam Masak Kicap.

Dalam seminggu memang anak akan request.

Saya ada dua resepi mudah untuk anda cuba. Stail masakan saya ni memang cukup simple dan mudah untuk dibuat, hehe... Selamat mencuba!

1/ Ayam Kicap Sedap.

Bahan-bahan: - 

Ayam, dipotong mengikut kesukaan masing-masing.
Lada merah, dihiris.
Bawang besar, dihiris.
Sedikit bawang putih, dihiris.
Sedikit rempah kari ayam/ daging.
Minyak untuk menumis.

Kicap - ikut pilihan hati. Saya memilih jenama Enaq (2 jenis, masin dan manis, saya gunakan both) & kicap pekat Cap Ayam.

Sumber gambar: Google

Ubi kentang, dipotong ikut kesukaan.
Tomato, dipotong besar.

Daun ketumbar untuk hiasan.

Cara Masak: - 

Tumis bawang besar, bawang putih & lada sehingga lembut - tidak perlu hingga layu.

Masukkan serbuk kari dan tumis lagi sehingga naik bau.

Sekarang, masukkan ayam, gaul sehingga sebati, dan masukkan ubi kentang sekali.

Masukkan kicap Enaq masin, kicap Enaq manis & kicap pekat Cap Ayam. Masukkan juga air sebagai kuah. Terpulang pada anda, untuk kuah banyak atau ala kadar sahaja.

Guna api medium, gaul lagi sehingga sebati. 

Boleh seasoned dengan brown sugar.

Biarkan masak sehingga empuk.

Last sekali, taburkan daun ketumbar.

Boleh dihidangkan dengan nasi panas-panas, sedap!!!

*********************************************************************************

Okay, next saya kongsikan satu lagi resepi kesukaan keluarga...

2/ Soy Chicken with mushroom Suzu's style.

Bahan-bahan: - 

Ayam, potong ikut suka hati.
Bawang besar, dihiris.
Bawang putih, dihiris.
Lobak merah, dipotong kasar.
Mushroom dalam tin. Jenama pilihan saya - semestinya Ayam's Brand, hehe.
Dan, fresh mushroom, seperti cendawan shitake atau apa-apa cendawan basah.

Sedikit lada hitam kasar.

Kicap pekat Cap Ayam & Sos Tiram Maggi.

Caranya sangat mudah sekali.

Tumis bawang besar & bawang putih... setelah lembut, masukkan lobak merah, tumiskan lagi. Waktu ni boleh taburkan sedikit lada hitam.

Masukkan ayam dan mushroom yang telah dipotong dadu/ atau hiris.

Gaul hingga sebati. Masukkan sos tiram & kicap Cap Ayam, ikut suka hati, boleh seasoned dengan sedikit gula untuk menyeimbangkan rasanya.

Tambah sedikit air.


Biasanya saya tidak buat jenis berkuah, tapi pekat, sedikit kuah sahaja - terpulang pada citarasa anda.

Setelah mendidih di atas ai sederhana, voila, boleh hidangkan!

Enjoy!

Sunday, June 11, 2017

PENCUCI MUKA NUTRIWHITE

Sebelum ini saya adalah pengguna setia Kose & Shiseido. Rasanya ia adalah lebih bersesuaian dengan bajet serta keadaan kulit saya.

Namun, semenjak tahun lalu, saya telah memberanikan diri untuk bertukar pencuci muka ke: Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleaner.

Pada mulanya memang saya agak teragak-agak, almaklumlah, setelah lebih sepuluh tahun bersama-sama Kose & Shiseido, saya risau sekiranya ia akan mengecewakan.

Tapi... hahahaha, inilah pencuci kegemaran saya dan suami semenjak setahun dulu! Serius, memang membuat hati saya gembira kerana ia adalah salah satu pencuci muka terbaik yang pernah saya gunakan.

Short personal review saya adalah: - 

1/ Ia sangat mampu milik. Harga jualan adalah RM132.50 untuk 150gm.

Lebih kurang harga pencuci muka keluaran Kose, Shiseido & Laneige, kan?

2/ Tiada bau harum yang menyucuk ke hidung. Berbau semulajadi.

3/ Tiada rasa ketat di muka setelah membilas kulit wajah.

4/ Menjadikan kulit muka lembut & kelihatan bersih secara semulajadi.

5/ Tahan sehingga 3 bulan, bagi penggunaan saya bersama suami, mencuci muka 2 kali sehari. Lama tuuuuuuuu, jimat kan??? 

Kalau seorang sahaja yang menggunakan, agak-agak tahan juga untuk hampir 6 bulan, betul?


Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser.

Membersihkan & menyegarkan kulit.

Kandungan rumpai laut yang menanggalkan kotoran & menyingkarkan sel-sel kulit mati.

Alga Hijau yang melembapkan kulit dan membersihkan hingga jauh ke dalam liang-liang kulit untuk menghapuskan toksin.

Strawberi Begonia yang mencerahkan dan meratakan tona kulit.

Lembut kepada kulit.

Anda juga berminat??? Jom hubungi saya di talian 016.811.6579 yaa.


Saturday, June 10, 2017

BAGAIMANA MENGAWAL MASALAH KULIT BERMINYAK?

Berminyak sungguh kulit muka, macam boleh goreng telur sudah!

Ada yang berperasaan macam ni sekarang???



No worries, kali ni saya kongsikan beberapa tips untuk mengurangkan sekaligus mengawal masalah oily skin.

1/ Gunakan pencuci muka yang lembut/ Gentle Cleansing Foam.

Dulu saya selalu berfikir, ohh, kulit berminyak kena guna pencuci muka untuk oily skin lah kan? Saya silap!

Kulit saya akan jadi tambah berminyak.

Justifikasi?

Bahan yang terkandung dalam pencuci muka tersebut seolah-olah memberi signal kepada kulit untuk terus mengeluarkan lebih banyak minyak kerana kulit menjadi extremely kering.

Perlu diketahui, kulit kita memang memerlukan minyak semulajadi untuk tujuan melindungi kulit daripada kekeringan melampau.

Instead, pilihlah skincare yang lembut - Pilihan saya apa-apa yang ada menyebut "Gentle" atau "Hydrating".

Sumber Google
2/ Jangan abaikan rutin asas penjagaan kulit.

Toner & pelembap muka adalah sama pentingnya seperti mencuci muka setiap hari.

Sekali lagi, make sure buat pilihan yang mempunyai ciri-ciri lembut & ringan bahan asasnya. Jangan pilih versi Rich, instead pilih yang mempunyai versi Light.

Langkah-langkah penjagaan kulit muka seperti mencuci muka, menggunakan toner dan pelembap harus dibuat 2 kali sehari. Jangan terlalu over do it kerana bila kulit muka jadi terlalu kering, kita akan perasan, kulit muka akan bertambah berminyak.

Buat secara sederhana sahaja sudah memadai.

Ohh, 1 lagi, gunakan masker muka jenis "Clay" kerana bahan asasnya yang kering.  

Guna masker jenis 'clay'.

3/ Pemakanan sihat.

Kurangkan pengambilan makanan bergoreng. 

Banyakkan pengambilan buah-buahan & sayur-sayuran.

Minum banyak air masak, at least 3L sehari.


Diharap tips-tips di atas boleh membantu anda!